E-Fatura

image

E-Fatura

e-Fatura Nedir?

Elektronik faturalama olarak da ifade edebileceğimiz e-fatura, tanımlanan standart kağıt fatura ile tamamen aynı hukuki niteliklere sahip olan, oluşturma, gönderme, saklama ve ibraz gibi adımların tamamının elektronik ortamda gerçekleştirildiği faturalama şeklidir.

e-Fatura teknik anlamda, önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısı şeklinde de tanımlanabilmektedir.

e-Fatura gönderip almak isteyen kullanıcıların karşılıklı olarak sisteme kayıtlı olmaları gereklidir. Bu sistem, Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilmekte ve denetlenmektedir.

Ülkemizde kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve kaçakçılığı önleme çalışmalarının sonucu olarak zorunlu tutulan e-fatura, firmaların sisteme entegre olmasının artmasıyla birlikte her geçen gün daha işlevsel hale gelmektedir.

e-Fatura Uygulama Detayları

  • e-Fatura, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
  • e-Fatura düzenleyebilmek, gönderebilmek ve alabilmek için öncelikle uygulama üzerinde bir Kullanıcı Hesabı oluşturulması gerekmektedir.
  • e-Fatura düzenlemek veya fatura almak isteyen mükelleflerin karşılıklı olarak sistemde tanımlı olmaları gerekmektedir.
  • Aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın, hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.
  • e-Fatura uygulamasının sağlıklı bir biçimde gelişimini sağlamak amacı ile başlangıç aşamasında, sadece anonim ve limited şirket statüsündeki mükelleflerin e-Fatura gönderme ve alması uygun görülmüştür.
  • Mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak elektronik ortamda yapılabilmesi nedeniyle, e-faturanın kağıda basılarak saklanması söz konusu değildir.
  • Mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-faturaları, üzerindeki mali mühürü de içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde muhafaza etmek ve gerektiğinde ibraz etmek zorundadırlar.
  • Mükelleflere ait elektronik faturaların yine mükelleflere ait bilgi işlem sistemlerinde saklanması esas olup, GİB’den izin alınmış olan hizmet sağlayıcılarından saklama hizmeti alınmasına izin verilmiştir. Sonuç olarak, üçüncü kişiler nezdinde de elektronik saklama yapılabilecektir.

e-Fatura Kullanım Yöntemleri

Faturaların elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi ve yine elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesi hususunda getirilen yasal çerçeve doğrultusunda ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak geliştirilen Logo e-Fatura çözümleri ile faturanın taraflar arasında güvenli ve hızlı dolaşımı sağlanmış olur.

Logo e-Fatura uygulamasıyla düzenlenen elektronik faturaların GİB’e aktarımı, Logo e-Fatura Portal Çözümü ile manuel olarak kullanıcı tarafından veya Logo’nun e-Fatura uygulamasıyla birlikte entegrasyonu sağlayacak olan sunucu yazılımını da içeren e-Fatura Entegrasyon Çözümü ile otomatik olarak gerçekleştirilebiliyor. Bir diğer seçenek olarak da e-Logo Özel Entegratörlük Hizmeti ile de e-Faturaların hemen alınıp gönderimi olanaklı kılınabiliyor.

E-FATURA PORTAL YÖNTEMI

e-Fatura uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden genel kullanımı sağlanırken, GİB’in sunduğu e-Fatura portali üzerinden e-Faturalar manuel olarak alınıp gönderilebiliyor. Aylık kesilen ve alınan e-Fatura sayısı dört/beş haneli rakamlara ulaşmıyor, sistemi düzenli olarak takip etme ve firmaya gelen faturaları geç kalmadan kontrol edebilme imkanı var ise “e-Fatura Portal Yöntemi” önerilir.

E-FATURA ENTEGRASYON YÖNTEMI

Kullanıcılar, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağladıkları takdirde kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine entegre olarak e-Fatura uygulamasını kullanabiliyor; böylelikle e-Faturaların alım ve iletim işlemleri otomasyona geçirilebiliyor. Aylık kesilen ve alınan e-Fatura sayısı beş/altı haneli rakamları aşıyor ve firmada, gerektiğinde 7/24 denetim yapabilecek aktif bir bilgi işlem departmanı var ise “e-Fatura Entegrasyon Yöntemi” önerilir.

E-LOGO ÖZEL ENTEGRATÖRLÜK HIZMETI

Gelir İdaresi Başkanlığı; elektronik fatura gönderme ve alma işlemlerinin, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon iznini almış hizmet sağlayıcıları vasıtasıyla da yapılabilmesini olanaklı kılmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan da özel entegratörlük iznini alan e-Logo, 7/24 aktif çalışan hızlı ve güvenli bir sistemin yatırımını kullanıcı firma adına üstlenir ve böylelikle elektronik faturaların alınıp gönderilmesi e-Logo’nun bilgi işlem sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir.

e-Fatura Mobile

Akıllı telefonlarla entegre yeni bir çözüm olan Logo e-Fatura Mobile, e-Fatura çözümünü mobil platforma taşımaktadır. Kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine göre geliştirmeler yapan e-Logo, sunduğu mobil uygulamalarla e-Dönüşüm sürecine değer katarak, iş süreçlerine yeni bir bakış açısı kazandırmaktadır. Basit, sade ve kullanışlı uygulama menüsü ile etkin zaman yönetimi ve yüksek verim sağlamaktadır. e-Logo Özel Entegratörlüğü seçen kullanıcılar, e-Dönüşüm’ün kaçınılmaz bir parçası olarak e-Fatura bilgilerine mobil ortamdan da ulaşabilmektedirler.

e-Fatura Mobile Avantajları:

  • Gelen/Giden faturalar PDF olarak görüntülenebilmektedir.
  • Gelen faturalar için Onay/Red işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
  • Cari hesap, tarih, tutar, fatura durumu, fatura numarası alanları ile gelen ya da giden eski/yeni e-Faturalar detaylı sorgulanabilmektedir.
  • Aktif gelen ve giden e-Faturaları arama/listeleme imkanı sağlamaktadır.

Neden Logo e-Fatura Çözümü?

Güvenli Veri İletişimi, Daha Hızlı ve Daha Tasarruflu

  • Logo ve Netsis ürünleriyle doğrudan bağlantılı
  • Yaygın İş Ortağı ağı ve kesintisiz destek
  • Birden fazla şirket veya maliyet merkezi ile çalışma
  • Tüm ERP yazılımlarıyla tam entegrasyon
  • Kesintisiz fatura alışverişi ve sıfır veri kaybı
  • 10 yıl boyunca saklama hizmeti
  • Esnek fatura formatları
  • Giden ve gelen faturalara erişme ve yönetme yeteneği